Taloyhtiö omistaa yhtiön rakennuksen ja kaikki sen huoneistot. Osakkeenomistajalla on yhtiöjärjestyksen mukainen hallinta- ja käyttöoikeus huoneistoon. Remontin laajuudesta riippuen työ saattaa edellyttää taloyhtiön kirjallista lupaa.
Remonttia suunnitellessaan osakkeenomistajan tulee muistaa ja huolehtia, että
Osakkeenomistajan muutostyöoikeus koskee vain tiloja, joihin hänen osakkeensa antavat hallintaoikeuden. Oikeus tehdä muutoksia tai korjauksia ei ulotu tilojen ulkopuolelle, kuten esimerkiksi rakennuksen julkisivuun.
Muutostyötä ei saa aloittaa ennen laissa edellytetyn luvan saamista ja/tai ilmoituksen tekemistä. Tarve luvan saamiseen tai ilmoituksen tekemiseen kannattaa tarkistaa isännöitsijältä, jos siitä on vähänkin epäselvyyttä.
Hallituksella ja isännöitsijällä on oikeus valvoa, että muutostyö suoritetaan kunnolla. Tähän kuuluu oikeus vaatia, että muutostyöstä on laadittu riittävät suunnitelmat. Tarvittaessa voidaan käyttää myös ulkopuolista valvojaa. Aiheutuvista kohtuullisista kustannuksista vastaa muutostyön tekijä (osakkeenomistaja).
Osakkeenomistaja on velvollinen huolehtimaan yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvista laitteista ja rakenteista (esimerkiksi kylpyhuoneen vesieristyksestä), mikäli niihin kosketaan hänen tekemänsä remontin vuoksi.
Mikäli muutostyöhön tarvitaan viranomaislupa, se on haettava ennen taloyhtiön lupaa.
Osakkeenomistaja on vastuussa (tekemässään tai teettämässään) mahdollisesti virheellisestä muutostyöstä, koskipa se hänen itsensä tai yhtiön kunnossapitovastuulla muuten olevia rakenteita. Vastuu voi jatkua vielä osakkeiden myynnin jälkeen vahingonkorvauslain perusteella.
Remonttia ei saa aloittaa, ennen kuin isännöitsijä on toimittanut osakkeenomistajalle kirjallisen hyväksyntäilmoituksen.
Mikäli remontin kuluessa tulee tarve poiketa ilmoituksessa annetuista tiedoista, tulee osakkaan lähettää isännöitsijälle uusi ilmoitus hyväksyntää varten.